Beta Carotene

Nasz organizm tworzy witaminę A z beta-karotenu, dostarczonego w odpowiednich ilościach. Beta-karoten odgrywa ważną rolę w ochronie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych przed wolnymi rodnikami; wspomaga także prawidłowe funkcje komórek.

Beta-karoten powinno się do rodziny karotenoidów i spełnia dwa istotne zadania. Z jednej strony, będąc antyoksydantem, uczestniczy w hamowaniu szkodliwych procesów oksydacyjnych w organizmie, wspomagając utrzymanie integralności komórek i tkanek. Z drugiej strony, beta-karoten jest jedną z prowitamin multiwitaminy A. Znaczy to, że nasz organizm – zgodnie z własnym zapotrzebowaniem – z pomocą wątroby sam przekształca tę substancję w witaminę A. Z tego również względu w chwili obecnej w wątrobie znajduje się najwięcej tej multiwitaminy. W absorpcji multiwitaminy A biorą udział nienasycone kwasy tłuszczowe, dlatego zalecane jest przyjmowanie beta-karotenu wraz z posiłkami. Beta-karoten jest obecny w wielu owocach i warzywach na przykład: marchewce, dyni, sałacie, kantalupie, morelach i pomarańczach. Spośród prowitamin multiwitaminy A, najbardziej aktywny jest beta-karoten. Oprócz silnych właściwości antyoksydacyjnych, beta-karoten przyczynia się także do poprawy wyglądu skóry, błon śluzowych, wspiera układ nerwowy, jak i korzystnie wpływa na proces tworzenia kośćca.

Tags: , ,

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.