Meal Time

W teraźniejszych czasach bez chemii rozwiązania stają się coraz bardziej powszechne, nawet w związku z niektórymi problemami trawiennymi. Priorytetowy składnik, zamieszczony w meal time – aktywny papai to enzym papaina, substancja rozkładająca białka. Innym cennym enzymem papai są pektazy rozkładające pektyny.

Trawienie to proces przekształcania składników odżywczych (białek, węglowodanów, tłuszczów) za pośrednictwem rozmaitych enzymów na mniejsze cząstki, które mogą być wchłonięte i przyswojone poprzez organizm. Jeżeli już nie spożywamy posiłków w należytym czasie, składzie i ilości, pogarsza się skuteczność procesów trawienia. Składniki odżywcze podlegają procesom fermentacji , a ponadto gnicia, podczas których produktowane są szkodliwe produkty uboczne. Jednakże mniej skuteczny proces trawienia wcale nie musi być oznaką choroby. Na pracę układu trawiennego mogą także wpływać niektóre lekarstwa, zmiana stylu życia, predyspozycje fizjologiczne, stres oraz starzenie się człowieka.

Trawienie jest regulowane przez enzymy, dlatego także suplementacja naturalnych enzymów może wspomóc ten proces. Najbardziej istotnym enzymem owocu i liści tropikalnej papai jest papaina, która przypomina ludzki enzym rozkładający białka – pepsynę. Jej nadrzędnym zadaniem jest wstępne rozłożenie białek (dzięki tej właściwości papaina jest szeroko upowszechniona w przemyśle przetwórczym oraz dodatkowo mięsnym). Papaina, rozkładając białka do postaci aminokwasów, niweluje procesy gnilne niestrawionych białek.

Tags: , , ,

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.