Papaina

W teraźniejszych czasach zdrowe rozwiązania stają się coraz bardziej powszechne, nawet w związku z niektórymi problemami trawiennymi. Kluczowy składnik, umieszczony w meal time – aktywny papai to enzym papaina, substancja rozkładająca białka. Innym cennym enzymem papai są pektazy rozkładające pektyny.

Trawienie to proces przekształcania składników odżywczych (białek, węglowodanów, tłuszczów) za pośrednictwem rozmaitych enzymów na mniejsze cząstki, które mogą być wchłonięte i przyswojone przez organizm. Jeśli nie spożywamy posiłków w należytym czasie, składzie i ilości, pogarsza się skuteczność procesów trawienia. Składniki odżywcze podlegają procesom fermentacji , a oprócz tego gnicia, podczas których wyprodukowane są szkodliwe produkty uboczne. Jednak mniej skuteczny proces trawienia wcale nie musi być oznaką choroby. Na pracę układu trawiennego mogą także wpływać niektóre lekarstwa, zmiana stylu życia, predyspozycje fizjologiczne, stres oraz starzenie się człowieka.

Trawienie jest regulowane przez enzymy, dlatego również suplementacja naturalnych enzymów może wspomóc ten proces. Bardzo istotnym enzymem owocu i liści tropikalnej papai jest papaina, która przypomina ludzki enzym rozkładający białka – pepsynę. Jej nadrzędnym misją jest wstępne rozłożenie białek (dzięki tej właściwości papaina jest szeroko upowszechniona w przemyśle przetwórczym , a oprócz tego mięsnym). Papaina, rozkładając białka do postaci aminokwasów, zmniejsza procesy gnilne niestrawionych białek.

Tags: , , , , , ,

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.