Dlaczego warto jeść zdrowe warzywa? Praktyczny poradnik

zdrowe jedzenie

Podczas gdy właściwie na każdym kroku kuszą nas:

  • przetworzone jedzenie,
  • fast foody,
  • napoje gazowane,

nierzadko zapominamy o warzywach. Tymczasem, jest to poważny błąd! Warzywa bowiem, choć może nie są tak smaczne jak na przykład paczka chipsów czy słodki batonik, są cenne z punktu widzenia naszego zdrowia.

Warto docenić to, co kryje się za warzywami, które mają to do siebie, że są nie tylko niskokaloryczne, ale także pełne dobrych dla zdrowia:

  • witamin,
  • minerałów,
  • antyoksydantów.

Jakie są zdrowe warzywa? Przeczytaj nasz tekst, a dowiesz się czegoś więcej na ten temat. Do dzieła!

Szpinak – warzywo dobre dla każdego

Szpinak przez lata kojarzony był głównie ze znaną postacią z kreskówki, czyli siłaczem Popeyem dzięki jej spożywaniu nabierał niewyobrażalnej mocy. Cóż, nie bez powodu, ponieważ szpinak to jedno z najlepszych dla naszego zdrowia warzyw. Jest on bowiem bogaty w:

  • żelazo,
  • witaminy A, C, K,
  • kwas foliowy,
  • magnez
  • luteinę.

Jakie są zdrowe warzywa? Brokuły – kolejne warzywo, które jest pełne zdrowia

Brokuły; cóż, jedni je kochają, inni zaś omijają szerokim łukiem. Niezależnie od tego, do której grupy należysz Ty, musisz wiedzieć jedno: korzyści zdrowotne płynące ze spożycia brokuł są naprawdę imponujące. Brokuły są bowiem bogate w witaminę C witaminę K, co jest niezbędne dla zdrowia naszych kości.

To jeszcze nie wszystko, co warto wiedzieć, ponieważ okazuje się, że brokuły zawierają również sulforafany, które mają cenne właściwości antyrakowe. Co więcej, brokuły są niskokaloryczne, a jednocześnie dość sycące. Możesz je gotować na parze, a także:

  • piec,
  • grillować,
  • dodawać do zup lub sałatek.

Cóż, jak widzisz, możliwości w tym zakresie jest naprawdę wiele.

Papryka – poznaj kolorowy zastrzyk witamin

Jakie są zdrowe warzywa? Ciekawym rozwiązaniem są papryki. Papryka to warzywo, w przypadku którego barwy odzwierciedlają bogactwo składników odżywczych, które możesz w nim znaleźć. Barwa czerwona, żółta oraz zielona – być może nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale w rzeczywistości każda odmiana papryki jest kopalnią witamin, w tym w szczególności witaminy C, której jest tam nawet więcej niż w cytrusach (tak, wiemy, w trudno w to uwierzyć!). Tymczasem, nie od dziś wiadomo, że witamina C jest absolutnie niezbędna z punktu widzenia funkcjonowania dla naszego układu odpornościowego, ponieważ wspomaga gojenie się ran.

Musisz jednak wiedzieć, że w rzeczywistości papryka to coś znacznie więcej niż tylko witamina C. Warzywo to zawiera bowiem również:

  • witaminę E, która skutecznie chroni komórki przed uszkodzeniem,
  • witaminę B6, niezbędną dla zdrowia ludzkiego mózgu.

Również kapsaicyna, tzn. substancja, która nadaje papryce ostrość, ma silne właściwości przeciwbólowe. Papryka jest bogata w błonnik, co wspomaga nasz układ trawienny. Jeśli chodzi o spożywanie sałaty, możesz na przykład:

  • dodawać do sałatek,
  • dusić,
  • grillować,
  • jeść na surowo.

Awokado – kremowy superfood

Choć awokado to owoc, często bywa traktowane jako warzywo (i właśnie dlatego o nim wspominamy w naszym zestawieniu); tak czy inaczej, na uwagę zasługuje wszechstronność w kuchni oraz bogactwo składników odżywczych. Awokado to zdecydowanie jedno z najzdrowszych rozwiązań, jakie możesz włączyć do swojej codziennej diety. Co więcej, jest ono również cennym źródłem dobrych dla ludzkiego organizmu tłuszczów (są to tzw. zdrowe tłuszcze), które obniżają poziom złego cholesterolu (LDL).