Jak jeść liczi? – wskazówki dla ciekawskich

Wraz z otwarciem się naszego kraju na zamorskie rynki, coraz więcej ciekawych owoców trafia do naszych sklepów. Warto dowiedzieć się więcej na temat tego, jak jeść egzotyczne owoce, oraz na co zwrócić uwagę kupując je w markecie.

Jak jeść liczi? – podstawowe informacje o pysznym owocu

Oczywiste jest to, że znakomita większość owoców dostępnych poza sezonem, pochodzi z krajów egzotycznych, w których to pogoda i klimat pozwalają na uprawy ciekawych owoców o bardzo nietypowym smaku. Skąd pochodzi liczi? Owoc od wielu lat dostępny w polskich sklepach pochodzi z Chin, a dokładnie z południowo-wschodnich obszarów tego fascynującego kraju. Warto nadmienić, że owoc ten został przywieziony do innych krajów o podobnym do tej części Chin klimacie. Mieszkańcy Indii, Wietnamu czy też Tajlandii mogą cieszyć się tym owocem przez prawie cały rok, dzięki czemu nie są oni ograniczani importem z Państwa Środka.

Fascynujący owoc, czyli jak jeść liczi?

Warto zastanowić się nad tym, jak wygląda owoc oraz jak rośnie. Na uwagę zasługuje fakt, iż liczi rośnie na drzewach, których wysokość oscyluje pomiędzy piętnastoma, a dwudziestoma metrami. Liście tego drzewa mogą przypominać w dotyku chropowatą skórę, która dodatkowo może się błyszczeć. Czy owoce liczi są zdrowe? To pytanie, często pojawia się na forach lub serwisach społecznościowych. Wiele osób, uważa, że spożywanie owoców egzotycznych może być niebezpieczne. Jest to błędne myślenie, ponieważ owoce krajowe, jak i zagraniczne są wspaniałym źródłem wielu ważnych dla zdrowia i życia składników mineralnych.

Co daje spożywanie liczi?

Owoc pochodzący z Chin to doskonałe źródło ważnych dla zdrowia witamin. Są to przede wszystkim te z grupy C, B1B2B3 czy B6. Bardzo istotna z punktu widzenia odporności naszych organizmów jest ta pierwsza, która jak wiadomo jest bardzo silnym oksydantem. Co ważne, w owocach znaleźć można również inne składniki odżywcze. Są to przede wszystkim pierwiastki, takie jak: miedź, żelazo, potas oraz fosfor. Jak jeść liczi? Z uwagi na fakt, że owoc ten wydawać może się nietypowy, wiele osób ma problem ze znalezieniem odpowiedniego sposobu na spożywanie go. Skórka tego owocu jest bardzo cienka, z tego też powodu, nawet małe dziecko nie będzie miało problemu z obraniem owocu, po to, aby móc dostać się do słodkiego miąższu.

Co można przygotować z liczi?

Jako iż, owoc ten znany jest w kuchni chińskiej z wielu przeróżnych zastosowań, warto przyjrzeć się przynajmniej kilku z nich. Najczęściej owoc ten jedzony jest na surowo, co możliwe jest po zdjęciu cienkiej skórki. Co ważne, owoc ten ma również wyrazisty smak w postaci suszonej. Z tego też powodu na gankach wielu domostw w Chinach, zauważyć można suszone na słońcu owoce. Na zachodzie przyjęło się, że owoc ten spożywany jest sałatkach owocowym oraz różnego rodzaju koktajlach, również tych z domieszką alkoholu.

Liczi, nie tylko do jedzenia

Wielu Chińczyków, szczególnie tych ze starszego pokolenia uważa, że owoc ten ma wiele przydatnych właściwości medycznych. Spożywany na surowo może łagodzić stany zapalne, czy też lekkie objawy gorączki. Jako, iż w owocach znajduje się dużo witaminy C, to owoc ten jest wspaniałym wspomagaczem układu odpornościowego. Bogaty katalog zastosowań tego owocu wpływa na to, że w Chinach uważa się go za swojaki symbol pomyślności, szczęścia oraz bogactwa. Na specjalną uwagę zasługuje fakt, iż owoc ten może być przyczyną wystąpienia alergii. Dotyczy to przede wszystkim osób uczulonych na ten owoc. Zatrucie owocem może mieć miejsce również, wtedy gdy spożyje się go za dużo. Widząc liczi dostępne w lokalnym sklepie lub markecie, warto kupić kilka sztuk, po to aby domownicy mogli zapoznać się z niepowtarzalnym smakiem egzotyki.