Ananas to owoc, który doskonale komponuje się zarówno z daniami wytrawnymi, deserami oraz solo, jako orzeźwiająca i egzotyczna przekąska. Miąższ zawiera wiele cennych witamin i mikroelementów oraz świetnie nawadnia, dlatego też idealnie sprawdza się u osób, które pragną pozbyć się obrzęków i przyspieszyć pracę układu pokarmowego. Cząstki świeżego ananasa to popularny składnik orzeźwiających koktajli oraz wysokoprocentowych drinków. Świeży owoc jest aromatyczny i lekkostrawny, warto jednak zastanowić się jak odpowiednio obrać ananasa.
Jak obrać ananasa, aby nie stracił cennych wartości odżywczych?
Ananas w całej okazałości to świetna ozdoba na stole, jednak przed zjedzeniem konieczne jest umiejętne obranie go. Poniżej znajduje się kilka sposobów na szybkie i łatwe obranie świeżego ananasa.
Obieranie przy pomocy noża i deski
Obieranie świeżego ananasa należy rozpocząć od ścięcia zielonego pióropuszu oraz dolnej podstawy. Następnie delikatnie nożem skroić skórkę po bokach i pokroić środek ananasa na plastry. Z każdego plastra należy wyciąć rdzeń, gdyż ułatwi to jedzenie bądź dodanie kawałków owocu do potraw. Skórka często jest mocno zdrewniała, dlatego też należy ją dokładnie obkrajać.
Innym sposobem na wygodne obranie ananasa i usunięcie pozostałych części, które nie nadają się do jedzenia jest pokrojenie go na ćwiartki oraz obranie z zewnętrznej skóry i wykrojenie rdzenia z każdej cząstki. Najlepiej do tego sprawdzi się ostry nóż oraz obieraczka do owoców.
Cząstki ananasa można podać nadziane na dekoracyjne wykałaczki, co znacznie ułatwi jedzenie. Ze świeżego ananasa można wykonać wiele kompozycji na stół, które będą idealną ozdobą podczas wystawnego przyjęcia.
Z czym podawać świeżego ananasa?
Ananas może być podawany solo, ale również świetnie sprawdzi się jako dodatek do:
- deserów lodowych,
- ciast,
- dań mięsnych,
- przystawek,
- sałatek owocowych,
- surówek,
- szaszłyków,
- dekoracji półmisków.
Właściwości ananasów
Świeży ananas to doskonałe źródło potasu oraz beta-karotenu, dlatego dobrze jest włączyć go do codziennej diety całej rodziny. Cząstki świeżego owocu stanowią świetny dodatek do porannej owsianki, jogurtu bądź płatków śniadaniowych, gdyż nadadzą każdemu posiłkowi egzotycznego aromatu.
Na co zwrócić uwagę wybierając świeżego ananasa?
Świeże ananasy mogą różnić się od siebie kolorem, rozmiarem oraz wielkością pióropuszu. Stojąc przed wyborem owocu należy zwrócić uwagę na kilka innych aspektów.
Kolor
Liście pióropuszu powinny mieć kolor żywej zieleni, gdyż świadczy to o świeżości owocu. Zewnętrzna strona powinna mieć barwę zielonkawą bądź żółtą, bez ciemnych plam.
Zapach
Ananas powinien mieć subtelny, delikatnie słodki zapach. Bardziej intensywny, ostry aromat może świadczyć o tym, że owoc jest przejrzały i nie nadaje się już do spożycia.
Tekstura
Poprzez dotyk można ocenić świeżość wielu owoców i warzyw, nie inaczej jest także w przypadku ananasa. Zewnętrzna skórka powinna być twarda, jednak po odpowiednim naciśnięciu wyczuwalna musi być miękkość miąższu.