Dieta powinna być zróżnicowana, dobrze zbilansowana pod względem mikro- i makroskładników. Warto próbować nowych produktów, bo różnią się one wartościami odżywczymi i walorami smakowymi. Świetnym rozwiązaniem jest wprowadzanie do jadłospisu superfoods, czyli super żywności. Należą do niej między innymi nasiona chia, smaczne i zdrowe. W niewielkich nasionkach drzemie ogromny potencjał, znajdują się w nich witaminy, minerały, antyoksydanty, kwasy tłuszczowe i wiele innych związków bioaktywnych.
Jakie mają nasiona chia właściwości i przeciwwskazania?
Nasiona chia są dobrze znane już od wieków, chociaż do Europy trafiły stosunkowo niedawno. Warto się nimi zainteresować, bo są bardzo cenne pod względem odżywczym. Stanowią źródło wielu składników potrzebnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Nasiona chia działają antyoksydacyjnie ze względu na sporą ilość przeciwutleniaczy. Można wobec tego liczyć na niwelowanie wolnych rodników odpowiedzialnych za procesy starzenia się organizmu. Nasiona chia sprzyjają zachowaniu młodzieńczego wyglądu.
Nie każdy może sięgać po nasiona chia, są pewne przeciwwskazania do ich spożywania. Trzeba pamiętać o tym, że zawierają one spora ilość kwasów tłuszczowych z grupy omega 3, dlatego mogą prowadzić do wystąpienia krwawień w przypadku pacjentów stosujących leki przeciwzakrzepowe i przeciwpłytkowe. Uważać należy również podczas stosowania preparatów mających za zadanie obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. W przypadku nasion chia bardzo rzadko występuje alergia, ale jeśli ktoś spożywa je po raz pierwszy, to powinien zacząć od niewielkiej ilości i obserwować reakcję organizmu. Jeśli pojawią się jakieś niepożądane objawy, to powinno się zaprzestać spożywania produktu.
Nasiona chia właściwości i przeciwwskazania – zdobądź przydatną wiedzę
Spożywanie nasion chia jest całkowicie bezpieczne i nie powinny wystąpić żadne skutki uboczne po ich zjedzeniu. Jeśli jednak ktoś będzie spożywał ich zbyt wiele, zbyt często, to mogą wystąpić różne dolegliwości. Istnieje pewne ryzyko, że nadmiar nasion chia wywoła nagła biegunkę lub zaparcia, niestrawność, ból brzucha, ataki nierozpoznanych uchyłków jelit. Wynika to z tego, że w nasionach znajduje się spora ilość błonnika pokarmowego. Jego kontakt z wodą sprawia, że zwiększa on swoją objętość.
Ostrożnie z ilością nasion chia
Jeśli ktoś do tej pory nie miał zbyt wiele błonnika w diecie, to nagły wzrost jego ilości może wywołać niepożądane reakcje organizmu. Należy wobec tego zachować umiar we wszystkim, aby tego uniknąć. Trzeba też pamiętać o tym, że nadmiar błonnika utrudnia wchłanianie innych składników odżywczych. Przeciwwskazaniem do ich stosowania są osoby mające wrażliwy żołądek, bo po większej ilości mogą wystąpić objawy jego rozstroju.
Dlaczego warto jeść nasiona chia?
- Nasiona chia wspomagają proces chudnięcia, bo przyspieszają przemianę materii, regulują wypróżnienia.
- Zapewniają uczucie sytości na długi czas, co zapobiega podjadaniu między posiłkami.
- Można je polecić osobom chcącym zredukować masę ciała i biegaczom, bo zmniejszają pragnienie podczas pokonywania długich dystansów.
- Kolejną korzyścią będzie wzmacnianie kości ze względu na wysoką zawartość wapnia i fosforu. Nasiona chia sprawiają, że kości i zęby stają się mocniejsze, mniej podatne na złamania.
Sięgaj po nasiona chia dla lepszego zdrowia
Nasiona chia mają działanie przeciwrakowe, co potwierdzają badania naukowe. Wynika to przede wszystkim z dużej zawartości antyoksydantów. Ich regularne spożywanie zmniejsza ryzyko mutowania komórek i rozwoju chorób nowotworowych. Spada także ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Nasiona chia mają korzystny wpływ na gospodarkę cukrową, bo zwiększają odporność organizmu na insulinę.