Czy parówka jest zdrowa? Najważniejsze fakty na jej temat

parówki

Parówki to naprawdę popularny produkt spożywczy, który da się znaleźć na stołach wielu ludzi nie tylko w Polsce, ale też za granicą. Są one niezwykle szybkie do zrobienia, co sprawia, że nierzadko goszczą na śniadaniowych talerzach lub jako część prostych posiłków. Wokół parówek krąży jednak wiele kontrowersji dotyczących ich wartości odżywczej i wpływu na zdrowie. Jak jest w praktyce – czy parówka jest zdrowa, czy może lepiej wystrzegać się jej jedzenia?

Skład parówek, czyli co warto wiedzieć przed dokonaniem zakupu?

Parówki to nic innego jak przetwory mięsne, które robione są z mięsa wieprzowego, drobiowego, wołowego bądź ich mieszanki. W procesie produkcyjnym mięso jest rozdrabniane, a następnie mieszane z różnymi dodatkami. Nierzadko do parówek dodaje się chociażby skrobię, białko sojowe lub inne substancje mające na celu polepszenie objętości produktu i wyraźne poprawienie jego konsystencji. Parówki w wielu przypadkach zawierają wysoką ilość tłuszczu i soli – tego typu produkty mogą nie być zbytnio zdrowe, dlatego najlepiej się ich wystrzegać. Co więcej, tańsze parówki często zawierają mniejszą ilość mięsa, a większą ilość tzw. MOM, czyli mięsa oddzielonego mechanicznie. Tanie parówki są w większości przypadków mniej wartościowe pod względem odżywczym. Oszczędzanie na tych produktach jest więc mocno odradzane. Jeśli masz ochotę na parówki, to najlepiej stawiać na produkty z prostym składem, zawierające spore ilości mięsa.

Wartość odżywcza parówek – czy są one zdrowe?

Pomimo bardzo dużej popularności parówek, nie są one uważane za najbardziej wartościowy element diety. Raz na jakiś czas oczywiście można je zjeść, lecz nie powinny one stanowić głównego elementu diety. Wysoka zawartość tłuszczu oraz soli w parówkach sprawia, że ich regularne spożywanie może prowadzić do nadciśnienia czy otyłości. Zawartość białka w parówkach jest zazwyczaj niższa niż w innych produktach mięsnych, dlatego też najlepiej jeść je tylko sporadycznie. Oczywiście należy podkreślić, że parówki z wysokiej półki mogą być bogatym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza czy cynku, aczkolwiek ich ilość jest zależna od jakości produktu. Produkty wyższej jakości, które zawierają znacznie większy procent mięsa i mniej sztucznych dodatków, na pewno są zdrowszą opcją, dlatego też przed dokonaniem zakupu należy dokładnie zapoznać się z etykietą.

Częste jedzenie parówek z niskiej półki – czym grozi?

Regularne spożywanie parówek, a zwłaszcza tych kiepskiej jakości, często wiąże się z wieloma zagrożeniami dla zdrowia. Warto zauważyć chociażby, że wysoka zawartość soli może prowadzić do zwiększonego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, dlatego jest ona naprawdę niebezpieczna. Tłuszcze nasycone zawarte w parówkach przyczyniają się z kolei do podwyższenia poziomu cholesterolu, zwiększając ryzyko miażdżycy. Warto zauważyć, że w wielu parówkach są obecne konserwanty, które mogą przekształcać się w organizmie w związki rakotwórcze. Z tego powodu parówki nie powinny być spożywane codziennie. Raz na jakiś czas jak najbardziej można je zjeść, aczkolwiek nie mogą one być najważniejszą częścią diety. Jeśli więc zastanawiasz się, czy parówki są zdrowe, to pamiętaj, że lista ich minusów wcale nie jest taka krótka. Dlatego warto postarać się w miarę możliwości ograniczyć ich spożycie.