Kakao jest smacznym i zdrowym napojem mlecznym, uwielbianym przez dzieci oraz dorosłych. O wiele smaczniejsze jest kakao zrobione samodzielnie w porównaniu do przygotowanego z gotowej mieszkanki. Z taką dawką wiedzy można umilić każdy wieczór po męczącym dniu. Jest to doskonały napój do oglądania filmów. Przedstawiamy jak zrobić kakao, które pozwoli Ci rozkoszować się jego smakiem.
Dlaczego warto samodzielnie przygotować kakao?
Teoretycznie przygotowanie kakaa jest dziecinnie proste. Wystarczy kupić w sklepie powszechnie dostępną mieszankę, a następnie postępować zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Co oznacza, że wskazaną dawkę należy zalać odpowiednią ilością mleka lub wody i napój jest gotowy. Jego smak jest stosunkowo uniwersalny to jednak zdecydowanie warto zrobić je samemu, aby dopasować je pod swoje preferencje. Co więcej, daje to mnóstwo satysfakcji. Zachęcamy do przygotowania kakaa w domu od podstaw, a dodatkową nagrodą będzie dodanie ulubionych dodatków, które wzbogacą jego smak.
Jak zrobić kakao?
Przedstawiamy podstawowy przepis na dwie porcję kakaa. Możesz je przygotować dla dwóch osób lub wypić samemu. Potrzebne Ci do tego będą:
- dwie szklanki mleka,
- 4 łyżki gorzkiego kakaa w proszku (jeżeli zwiększysz ilość, to uzyskasz intensywniejszy smak),
- łyżkę cukru,
- łyżeczkę cukru waniliowego.
Kakao – gotowanie
Mleko należy wlać do opłukanego zimną wodą garnka, ponieważ zmniejszy to ryzyko przypalenia mleka. Po przelaniu mleka, należy je podgrzać, a potem dodać do niego oby dwa rodzaje mleka. Część ciepłego mleka należy odlać do kubeczka, aby móc w nim wymieszać kakao. Zawartość kubka należy ponownie dodać do pozostałej części gorącego mleka i przez chwilę gotować. Twoje kakao jest już gotowe i możesz rozlać je do szklanek czy filiżanek.
Jak zrobić kakao z dodatkami?
W rzeczywistości z powodzeniem do kakaa można dodać ulubione i smaczne dodatki, a do posłodzenia można wykorzystać miód lub ksylitol, czyli zdrowsze zamienniki cukru. Rekomendowane jest także wykorzystanie aromatycznych przypraw, np. cynamonu, goździków, kardamonu. Najpyszniejsze jest kakao z dodatkiem bitej śmietany i kolorowymi, małymi piankami i posypane tartą czekoladą lub polane polewą czekoladową.
Jak zrobić kakao z czekolady?
Niezwykłe doznania smakowe funduje kakao przygotowywane z wykorzystaniem dobrej jakości czekolady. Postępuj zgodnie z powyższą instrukcją, a potem dodaj do niego szczyptę chilli i cynamonu. W kąpieli wodnej rozpuść kilka kostek dobrej czekolady i dodaj je napoju, a następnie bardzo dokładnie wymieszaj. Równolegle należy ubić w mikserze 200 ml śmietanki 36%, a powstałą bitą śmietanę wykorzystać do udekorowania przygotowanego napoju.
Jak zrobić kakao z Nutelli?
Popularny krem czekoladowo-orzechowy doskonale sprawdza się do przygotowania kakaa. Dwie szklanki mleka należy podgrzać w rondelku, a następnie dodać do niego Nutellę, 2 łyżki kakaa i cukier. Całość należy mieszać aż do całkowitego połączenia składników. Zachęcamy do podawania przygotowanego napoju z bitą śmietaną, piankami, pokruszonymi orzechami laskowymi i specjalnymi guziczkami czekoladowymi.
Samodzielnie przygotowywanie kakaa
Kakao jest dość wdzięcznym napojem. Nie dość, że świetnie smakuje to jest niezwykle proste w przygotowaniu. Wykonane samodzielnie posiada wyjątkowy smak i aromat. Gwarantujemy, że przygotowane razem z dziećmi będzie miało dla nich niepowtarzalny smak i będzie znakomitą formą połączenia nauki gotowania z zabawą. Rozpocznij lub zakończ w ten sposób dzień, a od razu humor będzie lepszy i zyskasz dodatkową dawkę energii. Za każdym razem możesz eksperymentować z ilościami i dodatkami, aż w końcu znajdziesz proporcje idealnie dopasowane do Twoich kubków smakowych.